Så föddes Unika Ludvika
Unika Ludvika är en idé som bygger på andras positiva erfarenheter. Där bland annat Mora Köpstad och Centrala stadsrum i Falun står som förebild.
Unika Ludvika bildades hösten 2008. Tidigare var det Ludvika köpmannaförening som verkade för handelns utveckling i Ludvika.
Men eftersom deras verksamhet bygger på idéellt arbete blev det svårare och svårare för medlemmarna att hinna med sin egen verksamhet, utvecklingsarbetet, och anordnandet av evenemang.
Nya tider
Runt om i Sverige dök det upp samverkansföreningar som jobbade med centrumutveckling, för att stärka just sin orts handel. I de här föreningarna fanns ofta både kommun, köpmän och fastighetsägare representerade.
Iréne Andersson, Unika Ludvikas första och nuvarande ordförande, arbetade tidigare som varuhuschef på Åhléns i Mora. Där var hon också ordförande i samarbetsorganisationen Mora Köpstad och hade tidigare suttit i styrelsen i Centrala stadsrum i Falun.
När hon fick jobb som varuhuschef på Åhléns i Ludvika engagerade hon sig i den lokala köpmannaföreningen. Med sig hade hon bra erfarenheter från Mora köpstad. Och på ett höstmöte presenterade hon sina tankar om en samarbetsorganisation även i Ludvika.
Unika Ludvika föddes i mötet
Bland åhörarna fanns Lars-Åke Josefsson, näringslivschef i Ludvika kommun. I det läget funderade han aktivt över hur kommunen kunde förbättra sitt arbete med handelsfrågorna på bästa sätt. Han hade redan sneglat på samarbetsorganisationer runt om i landet.
Det var i mötet mellan Iréne Andersson och Lars-Åke Josefsson som Unika Ludvika föddes.
Arbete på heltid
Näringslivschefen samlade ihop nyckelpersoner med vilja att samarbeta, och efter ett års arbete bildade de en ekonomisk förening. Förenings syfte var att få fart på handeln och ena köpmän, fastighetsägare och kommunen.
Föreningen köpte ett aktiebolag, och anställde en handelsutvecklare som genom samverkan jobbar med utvecklingsfrågor, marknadsföring och evenemang på heltid.